Flerfunktionella trådgaller

Trådgaller görs med olika typer av metalltråd och kan användas både som slitstarka stängsel samt för möbler och inredning.

Tråd av metall har en flexibilitet som innebär att det kan användas på en mängd olika sätt. Genom trådbearbetning som utförs med fiffiga tekniker och de modernaste maskinerna kan man skapa produkter av tråd som både är funktionella, slitstarka och snygga att se på. Man kan säga att trådgaller är användbara inom flera områden såsom förvaring, skydd och butiksinredning, och trådarna kan anpassas till allt från luftiga konstruktioner till kraftfulla staket. Dessutom så erbjuder tråden möjlighet till låga priser.

Tråd som håller
När man ska ta fram exempelvis ett stängsel så är man ute efter en konstruktion som är smidig, tar så lite plats som möjligt men samtidigt är robust. Om man exempelvis ska avgränsa ett område kring en företagsbyggnad för att stoppa oinbjudna nattgäster vill man inte ha ett alltför iögonfallande hinder som ser trist ut och fungerar avskräckande även under dagtid. Ett trådgaller är precis som man hör på namnet ett mönster av tråd sammanfogat till ett galler som om man tillverkar det i tillräcklig höjd kan fungera som ett utmärkt stängsel, men samtidigt vara luftigt och tunt. Man kan se rätt igenom det vilket gör att man knappt lägger märke till det, men försöker man ta sig in stöter man snabbt på problem. Tråden är nämligen gjord av metall, och vare sig det är stål eller järn har varken väder, vind, eller inbrottstjuvar sönder ett sådant stängsel i första taget.

Hur arbetar man med tråd?
När man ska ta fram en produkt av tråd gör man det med hjälp av olika typer av trådbearbetning. Tråden själv är högst formbar, men då det ändå är metaller man jobbar med så krävs det speciella verktyg och maskiner för att hantera den. Den absolut vanligaste metoden för att bearbeta tråd kallas bockning, vilket i princip innebär att man böjer tråden utifrån en produktdesign. Detta görs i så kallade bockningsmaskiner, som kan se ganska olika ut beroende på hur stora komponenter som ska bockas. Kraften i dessa maskiner är mycket stor och har verktyg som formar arbetsstycket på olika sätt. Vid trådbockning matas tråden fram och böjs av förprogrammerade verktyg med en kedja av rörelser. När böjningsmomenten är färdiga klipps tråden av, och fram matas en ny bit som kan behandlas på samma sätt. Maskinerna som används har datoriserade styrsystem vilket innebär att en operatör kan programmera in en beställning på ett visst antal exemplar av en produkt, och sedan sköter datorn utförandet.

Fördelar
Utöver bockning behövs ibland även svetsning och naturligtvis slutligen ytbehandlingar som garanterar att tråden inte rostar. Detta är särskilt viktigt för trådgaller som ofta används i slitsamma miljöer, inte sällan utomhus. Trots detta är produktionskostnaden för ett stängsel eller en inredningsdetalj med tråd billig. Trådbearbetning jämfört med många andra typer av metallbearbetning kräver förhållandevis enkla tekniker och få steg på vägen från arbetsstycke till färdig produkt. Tack vare de automatiserade maskinerna är produktionstiden kort vilket även det påverkar priset. Därför är tråd för många det självklara valet när man behöver ett pålitligt stängsel eller ett säkert förvaringsutrymme.

Välkommen till tradprodukter.n.nu

Vi hoppas du ska tycka denna sida är informativ och inspirerande.

Senaste inlägg

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)